Върховният съд на Испания реши да освободи шестима каталунски политици под

...
Върховният съд на Испания реши да освободи шестима каталунски политици под
Коментари Харесай

Испански съд остави в ареста бивши лидери на Каталуния

Върховният съд на Испания реши да освободи шестима каталунски политици под гаранция, само че остави двама някогашни водачи , пише вестник " Паис ".

Бившият вицепремиер Ориол Жункерас от Каталунска републиканска левица (ERC) и някогашният министър на вътрешните работи Хоаким Форн ще останат в ареста , откакто арбитър Пабло Ларена реши, че има риск двамата да извършат същите закононарушения, в случай че бъдат освободени.

Агенция Франс Прес оповестява, базирайки се на съда, че общо в ареста  остават Жункерас и други трима сепаратистки водачи.

Задържаните оспорват, че в случай че не бъдат освободени, ще им бъдат нарушени правата да вземат участие в политическия живот на района.

Жункерас и Форн са упрекнати в протест, противодържавна активност и корист с публични средства по отношение на опита да отделят Каталуния от Испания.

Съдията постанови 100 000 евро гаранция за останалите шестима политици , които ще би трябвало да се явяват пред правосъдните управляващи веднъж в седмицата.

Решението ще повлияе на предизборната акция в Каталуния, която публично стартира от среднощ. Седем от задържаните политици са кандидати в листите на сеператистки партии за вота на 21 декември.

Очакваше се съдията да освободи цялата група от задържани в опит да се възвърне спокойствието в района, откакто администрацията на Каталуния беше свалена от държавното управление в Мадрид поради референдума и оповестяването на района за самостоятелен през октомври.

Бившият каталунски водач Карлес Пучдемон през днешния ден ще се яви пред съда в Белгия, където ще се опита да убеди съда да не го екстрадира в Испания.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР